Asezare. Situat în partea de nord-est a judetului, la o altitudine de 265 m, la poalele dealurilor Movila Panciu (278 m) si Chicerea (334 m), pe râul Susita, orasul se află la 34 km pe sosea si 38 km pe calea ferată de Focsani (16 si, respectiv, 18 km fată de Mărăsesti). Panciu este centrul economic si administrativ al podgoriei cu acelasi nume, în care sunt înglobate si localitătile Crucea de Jos, Crucea de Sus, Dumbrava, Neicu si Satu Nou. Centru viticol de nivel national, cu 0 suprafată de 6185 hectare. Din această suprafată, 1407 hectare sunt arabile, 2486 hectare plantate cu vii, 362 hectare - spatii verzi, suprafete de agrement, căi de acces si transport, 132 hectare - ocupate de curti si cladiri, restul fiind păsuni, livezi si păduri. Cu o populatie de 9637 locuitori, Panciu face parte din categoria oraselor mici, cu functii industrial-agrare de importantă locală. Se învecinează cu comunele Movilita, Fitionesti, Străoane, Tifesti si satul Haret din componenta orasului Mărăsesti, ale căror plantatii de vii intră în Podgoria Panciu. Teritoriul Podgoriei Panciu (cea mai mare din judetul Vrancea) se afla în zona piemontană a Carpatilor de Curbură si Subcarpatilor Vrancei, zonă ce face legătura între arcul muntos/subcarpatic din vest si Campia Siretului Inferior la est. Aria podgoriei apare sub forma unei fâsii cu latura medie de 8 km, cuprinsa între Valea Trotusului la nord si Valea Putnei la sud, pe o lungime aeriană de 30 km. De mare importantă este pozitia sa în imediata vecinătate a marilor artere de circulatie natională si europeana, artere prin care produsele podgoriei sunt distribuite cu usurintă beneficiarilor interni si externi.
          Relief.Unitatea de relief pe care este asezată localitatea o formeaza glacisul subcarpatic si reprezinta planul cu înclinări ce nu depăsesc 25°, care face trecerea dintre regiunea dealurilor spre cea a câmpiei. Interfluviul dintre Susita si Zăbrăuti ocupă un platou cu aspect de câmpie subcolinară, cu accente de platformă aluvio-pluviată, fragmentată de văi cu caracter torential spre est. Orientate dinspre nord-vest spre sud-est, văile au albiile dezvoltate datorită pantelor mici si sunt însotite de terase, în special în partea de campie. Sub aspect hidrografic, zona e străbătută de râurile Zăbrăuti la nord si Susita la sud, ambele afluenti ai Siretului. Pânza de apă freatică se întâlneste la o adâncime de 2,8 m pe văi, la 10 - 15 m în campia piemontană si la 30 m în zona deluroasă. Regimul scurgerii este de tip torential, cu ape mari (si viituri) primavara si la începutul verii (martie - iunie), dar cu ape mici vara si la începutul toamnei (iulie - august), când debitele râurilor se reduc mult, uneori până la disparitia în prundul albiilor.
          Climă.Bioclimatic, Panciu se află în zona de silvostepă (climat continental est-european, cu influente modelatoare central-europene, dar si ale circulatiei dintre masele de aer mediteranean-tropicale din sud si scandinavo-baltice din nord). Temperatura medie anuala este de 19,5 grade C, cu un usor deficit de umiditate. Perioada de vegetatie activa este de circa 185 de zile, care asigură o dezvoltare corespunzătoare vitei de vie. Numărul mediu anual de ore efective de strălucire a soarelui trece de 2050, stralucirea soarelui în perioada de vegetatie fiind de 1490 ore. Vânturile bat cu tarie si frecventă variabila, cele mai intense venind din directia nordică si nord-estică, cum ar fi Crivătul.
          Soluri.La nivel de podgorie, solurile prezinta o gamă întreagă de tipuri, de la cele de pădure si silvostepă, la cele aluvionare. Cuvertura de soluri din plantatiile de vie de pe teritoriul localitătilor Crucea de Jos si Satu Nou este alcătuită din cernoziom, cu o activitate biologică intensă, în timp ce la Crucea de Sus si Neicu se întalneste solul cenusiu de padure, caracterizat biochimic printr-o activitate microbiologică normală.
          Floră si faună. Din punct de vedere geobotanic, podgoria se situează la contactu1 dintre zona de silvostepă si cea de pădure. În nord-vest există păduri de gorun (Quercus petraea), în amestec cu alte specii de foioase, ca teiul argintiu (Tilia tomentosa), ulmul de munte (Ulmus montana), paducelul (Crataegus monogyna). Pe locurile fostelor păduri de foioase, predomină stejarul (Quercus robur) si gorunul (Quercus petraea) si, ]n paralel, exemplare izolate de fag (Fagus silvatica), carpen (Carpinus betulus), jugastru (Acer campestris). Pe versantii cu expunere sudică din lungul Văii Susitei, în zona localitătii Panciu se găsesc asociatii de iarba bărboasă (Botriochloa ischaemum), iar pe pajistile degradate apar tufarisuri de păducel (Crataegus monogyna) si porumbar (Prunus spinosa). In zona Panciu, fauna cinegetică în special trebuie privită tot în legătură cu conditiile de relief, de climă si de vegetatie. Animalele de interes cinegetic din bazinele interfluviilor din zonă sunt: mistretul (Sus scrofa), căprioara (Capreolus capreolus) si mai rar lupul (Canis lupus), vulpea (Vulpes vulpes), jderul (Martes martes), iepurele de câmp (Lepus europaeus).
1. Călătorie în timp
2. Vatră de legendă.
3. Sub zodia lui Bachus.